PRIVACY POLICY

ENGLISH LANGUAGE

The Personal Data Protection Act 2010 (“Act”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions and provides for matters incidental to such processing applies to Primercon Sendirian Berhad, its subsidiaries and related companies (collectively “Primercon” or Primercon” or “we” or “us” or “our”). The terms “personal data” and “processing” as stipulated in this personal data notice shall have the meaning as prescribed in the Act.

This personal data notice outlines how we collect, use, handle and protect the personal data provided to us, or may be collected in the future, in compliance with the Act and applies to any person whose personal data is being processed by or on behalf of Primercon. Such personal data (including name, NRIC/Passport No., contact number, address, email address and any other personal information) that was provided to us, is or has been or will be processed for the following purposes (“Purposes”):-

  • To enable us to comply with the Companies Act 1965 and the new Companies Act 2016 when it comes into effect (“Companies Act”), the Main Market Listing Requirements of Bursa Malaysia Securities Berhad, the Capital Markets and Services Act, 2007 and all other applicable acts, laws, rules and regulations;
  • To provide information to investors and other corporate institutions;
  • To provide information to investors and other corporate institutions;
  • To provide information for other capital markets events and activities;
  • To create directories and databases whether for publication or not;
  • To provide ongoing information to people whom are interested in our products and services;
  • To facilitate research, analysis, development and improvement to our products and services;
  • To facilitate marketing and promotional activities;
  • To facilitate market surveys and trend analysis;
  • To facilitate business transactions;
  • To facilitate credit assessment and background checks;
  • To facilitate applications for employment, internship or graduate development programme and scholarships;
  • To facilitate the conduct of our internal activities;
  • To facilitate response to enquiries and feedbacks;
  • For administrative and contact purposes;
  • For printed and/or online publications;
  • For the purpose of upgrading and/or improving our websites;
  • For corporate governance purposes;
  • For any other purpose that is incidental or ancillary or in furtherance to the above Purposes.

 

Your personal data is or will be collected from various sources including information which you have provided to us such as via online forms available at our website, existing guest lists, business cards, guest books and/or any events organized by us, whether present or future; information from third parties and information from the public domain.

You are responsible for ensuring that all personal data provided and retained by us are accurate, complete, not misleading and kept up to date. For avoidance of doubt, we will not be responsible for any personal data provided by you to us that is inaccurate, misleading, incomplete and not updated.

We are not responsible for your failure to provide us with your personal data for our processing to facilitate the above Purposes.

Subject to the relevant laws, your personal data may be disclosed to:-

  • Our parent company, subsidiaries, related and associated companies as defined in the Companies Act;
  • The directors, company secretaries, advisers, auditors, tax agents, share registrars and professional agents/firms/entities;
  • Business/joint venture partners, suppliers and service providers;
  • The Securities Commission, Bank Negara Malaysia, the Police, the Malaysian Anti-Corruption Commission, Companies Commission of Malaysia, Registrar of Societies and all other supervisory, governmental and/or quasi-governmental departments or relevant authority and statutory/professional bodies;
  • Any other stock or derivatives exchange, clearing house, securities depository authorized by the relevant local or foreign laws;
  • The public at large by publishing the same in accordance with the relevant rules of Bursa; and
  • Any other person which we think fit,

 

notwithstanding that any such persons may be outside Malaysia, for any of the above Purposes or any other purpose for which your personal data was to be disclosed at the time of its collection or any other purpose directly related to any of the above Purposes or where such disclosure is required or authorised by law or by the order of a court. Your personal data may be transferred to locations outside Malaysia for the above Purposes.

By providing to us your personal data, you hereby consent to the processing of your personal data in accordance with all of the above and that you have read, understood and accepted the statements and terms stated herein.

You may at any time submit your request to us at the address stated below in the event:-

  • You require access to and/or wish to make corrections to your personal data, subject to compliance of such request not being refused under the provisions of the Act and/or existing laws;
  • You wish to enquire about your personal data; or
  • You wish to withdraw your consent for us to process your personal data.

 

We reserve the right to charge a reasonable fee for the request of any personal data access.

Any personal data retained by us shall be destroyed and/or permanently deleted from our records and systems in accordance with our retention policy in the event such data is no longer required for the said Purposes.

This Personal Data Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any conflict/inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

BAHASA MALAYSIA

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”), yang mengawal pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial dan perkara-perkara yang berkaitan dengan pemprosesan sedemikian adalah berkenaan kepada Primercon Sendirian Berhad, anak-anak syarikatnya dan syarikat-syarikat berkaitan (secara kolektif merujuk kepada “Primercon” atau “Primercon” atau “kita” atau “kami”). Terma “data peribadi” dan “pemprosesan” yang terkandung dalam notis data peribadi ini mempunyai maksud seperti yang ditetapkan dalam Akta.

Notis data peribadi ini menggariskan bagaimana kami mengumpul, mengguna, mengendali dan melindungi data peribadi yang dibekalkan kepada kami, atau dikumpul pada masa akan datang dengan mematuhi Akta dan berkenaan kepada sesiapa yang data peribadinya telah diproses oleh atau bagi pihak Primercon. Data peribadi tersebut (termasuk nama, nombor kad pengenalan/nombor pasport, nombor untuk dihubungi, alamat, alamat emel dan maklumat peribadi yang lain) yang telah dibekalkan kepada kami, sedang atau telah atau akan diproses bagi tujuan-tujuan berikut (“Tujuan-tujuan”):-

  • Bagi membolehkan kami mematuhi Akta Syarikat 1965 dan Akta Syarikat 2016 yang baharu apabila ia berkuatkuasa (“Akta Syarikat”), Syarat Penyenaraian Pasaran Utama di bawah Bursa Malaysia Securities Berhad, Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 dan kesemua akta, undang-undang dan peraturan yang berkenaan;
  • Bagi memudahkan penyediaan maklumat kepada para pelabur dan institusi korporat yang lain;
  • Bagi memudahkan penyediaan maklumat untuk acara dan aktiviti pasaran modal yang lain;
  • Bagi menghasilkan direktori dan pangkalan data sama ada untuk penerbitan atau tidak;
  • Bagi menyediakan maklumat berterusan kepada sesiapa yang berminat dalam produk dan perkidmatan kami;
  • Bagi memudahkan penyelidikan, analisis, pembangunan dan pembaikan produk dan perkhidmatan kami;
  • Bagi memudahkan pemasaran dan aktiviti promosi;
  • Bagi memudahkan kaji selidik pemasaran dan menganalisis trend;
  • Bagi memudahkan transaksi perniagaan;
  • Bagi memudahkan penilaian kredit dan pemeriksaan latar belakang;
  • Bagi memudahkan permohonan untuk pekerjaan, latihan atau program pembangunan siswazah dan biasiswa;
  • Bagi memudahkan pengendalian aktiviti dalaman;
  • Bagi memudahkan jawapan terhadap pertanyaan dan maklum balas;
  • Untuk tujuan pentadbiran dan hubungan;
  • Untuk percetakan dan/atau penerbitan atas talian;
  • Untuk tujuan menaik taraf dan/atau meningkatkan laman web kami;
  • Untuk tujuan tadbir urus korporat;
  • Untuk apa-apa tujuan lain yang berkaitan atau sampingan atau lanjutan kepada Tujuan-tujuan di atas.

 

Data peribadi anda sedang atau akan dikumpulkan daripada pelbagai sumber termasuk maklumat anda yang telah dibekalkan kepada kami seperti melalui borang atas talian yang terdapat dalam laman web kami, senarai tetamu yang sedia ada, kad perniagaan, buku tetamu dan/atau mana-mana acara yang dianjurkan oleh kami, sama ada pada masa sekarang atau masa hadapan, maklumat daripada pihak ketiga dan maklumat daripada domain awam.

Anda adalah bertanggung jawab bagi memastikan semua data peribadi yang dibekalkan dan disimpan oleh kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini. Bagi mengelakan keraguan, kami tidak akan bertanggung jawab terhadap mana-mana data peribadi yang dibekalkan oleh anda kepada kami yang tidak tepat, mengelirukan, tidak lengkap dan tidak dikemas kini.

Kami tidak bertanggung jawab terhadap kegagalan anda untuk membekalkan kepada kami data peribadi anda bagi tujuan pemprosesan kami untuk memudahkan Tujuan-tujuan yang tersebut di atas.

Tertakluk pada undang-undang yang berkaitan, data peribadi anda mungkin akan didedahkan kepada:-

  • Syarikat induk, anak-anak syarikat, syarikat berkaitan dan syarikat bersekutu kami seperti yang didefinasikan dalam Akta Syarikat;
  • Pengarah-pengarah, Setiausaha-setiausaha Syarikat, penasihat-penasihat, juru audit, agen-agen percukaian, pendaftar saham dan entiti/firma-firma/ejen-ejen profesional;
  • Rakan perniagaan/usaha sama, pembekal produk dan perkhidmatan;
  • Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bank Negara Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia, Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Pendaftar Pertubuhan dan semua penyeliaan, jabatan kuasi kerajaan dan/atau jabatan kerajaan atau pihak berkuasa berkaitan dan badan-badan berkanun/profesional yang lain;
  • Bursa saham atau pasaran derivatif yang lain, pusat penjelasan, depositori sekuriti yang diberi kuasa oleh undang-undang tempatan atau asing yang berkaitan;
  • Orang awam secara amnya dengan menerbitkan perkara yang sama sejajar dengan peraturan Bursa;
  • Lain-lain pihak yang kami rasa patut,

 

walaupun sesiapa berkenaan mungkin berada di luar Malaysia, untuk mana-mana Tujuan-tujuan di atas atau mana-mana tujuan lain, data peribadi anda didedahkan pada masa pengumpulan atau mana-mana tujuan lain yang berkaitan terus dengan Tujuan-tujuan di atas atau jika pendedahan sedemikian diperlukan atau diberi kuasa oleh undang-undang atau perintah mahkamah. Data peribadi anda mungkin akan dipindahkan ke lokasi di luar Malaysia bagi Tujuan-tujuan di atas.

Dengan membekalkan data peribadi anda kepada kami, anda dengan ini memberikan kebenaran/persetujuan bagi pemprosesan data peribadi anda mengikut semua syarat-syarat yang ternyata di atas dan anda telah membaca, memahami dan menerima kenyataan-kenyataan dan terma-terma yang dinyatakan di sini.

Anda boleh, pada bila-bila masa menghantar permohonan anda kepada kami di alamat yang tertera di bawah sekiranya:-

  • Anda memerlukan akses kepada dan/atau berhasrat untuk membuat pembetulan kepada data peribadi anda, tertakluk kepada pematuhan yang mana permohonan tersebut tidak ditolak di bawah peruntukan Akta dan/atau undang-undang yang sedia ada;
  • Anda berhasrat untuk membuat pertanyaan tentang data peribadi anda; atau
  • Anda berhasrat untuk menarik balik kebenaran/persetujuan anda untuk membenarkan kami memproses data peribadi anda.

 

Kami berhak untuk mengenakan bayaran yang berpatutan untuk permohonan bagi akses data peribadi anda.

Mana-mana data peribadi yang disimpan/dikekal oleh kami akan dimusnahkan dan/atau dipadamkan selama-lamanya daripada rekod dan sistem kami mengikut polisi pengekalan kami sekiranya data tersebut tidak lagi diperlukan untuk Tujuan-tujuan yang tersebut di atas.

Notis Data Peribadi ini dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang konflik/ketidakselarasan dalam kedua-dua versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”), yang mengawal pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial dan perkara-perkara yang berkaitan dengan pemprosesan sedemikian adalah berkenaan kepada Primercon Sendirian Berhad, anak-anak syarikatnya dan syarikat-syarikat berkaitan (secara kolektif merujuk kepada “Primercon” atau “Primercon” atau “kita” atau “kami”). Terma “data peribadi” dan “pemprosesan” yang terkandung dalam notis data peribadi ini mempunyai maksud seperti yang ditetapkan dalam Akta.

Notis data peribadi ini menggariskan bagaimana kami mengumpul, mengguna, mengendali dan melindungi data peribadi yang dibekalkan kepada kami, atau dikumpul pada masa akan datang dengan mematuhi Akta dan berkenaan kepada sesiapa yang data peribadinya telah diproses oleh atau bagi pihak Primercon. Data peribadi tersebut (termasuk nama, nombor kad pengenalan/nombor pasport, nombor untuk dihubungi, alamat, alamat emel dan maklumat peribadi yang lain) yang telah dibekalkan kepada kami, sedang atau telah atau akan diproses bagi tujuan-tujuan berikut (“Tujuan-tujuan”):-

  • Bagi membolehkan kami mematuhi Akta Syarikat 1965 dan Akta Syarikat 2016 yang baharu apabila ia berkuatkuasa (“Akta Syarikat”), Syarat Penyenaraian Pasaran Utama di bawah Bursa Malaysia Securities Berhad, Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 dan kesemua akta, undang-undang dan peraturan yang berkenaan;
  • Bagi memudahkan penyediaan maklumat kepada para pelabur dan institusi korporat yang lain;
  • Bagi memudahkan penyediaan maklumat untuk acara dan aktiviti pasaran modal yang lain;
  • Bagi menghasilkan direktori dan pangkalan data sama ada untuk penerbitan atau tidak;
  • Bagi menyediakan maklumat berterusan kepada sesiapa yang berminat dalam produk dan perkidmatan kami;
  • Bagi memudahkan penyelidikan, analisis, pembangunan dan pembaikan produk dan perkhidmatan kami;
  • Bagi memudahkan pemasaran dan aktiviti promosi;
  • Bagi memudahkan kaji selidik pemasaran dan menganalisis trend;
  • Bagi memudahkan transaksi perniagaan;
  • Bagi memudahkan penilaian kredit dan pemeriksaan latar belakang;
  • Bagi memudahkan permohonan untuk pekerjaan, latihan atau program pembangunan siswazah dan biasiswa;
  • Bagi memudahkan pengendalian aktiviti dalaman;
  • Bagi memudahkan jawapan terhadap pertanyaan dan maklum balas;
  • Untuk tujuan pentadbiran dan hubungan;
  • Untuk percetakan dan/atau penerbitan atas talian;
  • Untuk tujuan menaik taraf dan/atau meningkatkan laman web kami;
  • Untuk tujuan tadbir urus korporat;
  • Untuk apa-apa tujuan lain yang berkaitan atau sampingan atau lanjutan kepada Tujuan-tujuan di atas.
 

Data peribadi anda sedang atau akan dikumpulkan daripada pelbagai sumber termasuk maklumat anda yang telah dibekalkan kepada kami seperti melalui borang atas talian yang terdapat dalam laman web kami, senarai tetamu yang sedia ada, kad perniagaan, buku tetamu dan/atau mana-mana acara yang dianjurkan oleh kami, sama ada pada masa sekarang atau masa hadapan, maklumat daripada pihak ketiga dan maklumat daripada domain awam.

Anda adalah bertanggung jawab bagi memastikan semua data peribadi yang dibekalkan dan disimpan oleh kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini. Bagi mengelakan keraguan, kami tidak akan bertanggung jawab terhadap mana-mana data peribadi yang dibekalkan oleh anda kepada kami yang tidak tepat, mengelirukan, tidak lengkap dan tidak dikemas kini.

Kami tidak bertanggung jawab terhadap kegagalan anda untuk membekalkan kepada kami data peribadi anda bagi tujuan pemprosesan kami untuk memudahkan Tujuan-tujuan yang tersebut di atas.

Tertakluk pada undang-undang yang berkaitan, data peribadi anda mungkin akan didedahkan kepada:-

  • Syarikat induk, anak-anak syarikat, syarikat berkaitan dan syarikat bersekutu kami seperti yang didefinasikan dalam Akta Syarikat;
  • Pengarah-pengarah, Setiausaha-setiausaha Syarikat, penasihat-penasihat, juru audit, agen-agen percukaian, pendaftar saham dan entiti/firma-firma/ejen-ejen profesional;
  • Rakan perniagaan/usaha sama, pembekal produk dan perkhidmatan;
  • Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bank Negara Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia, Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Pendaftar Pertubuhan dan semua penyeliaan, jabatan kuasi kerajaan dan/atau jabatan kerajaan atau pihak berkuasa berkaitan dan badan-badan berkanun/profesional yang lain;
  • Bursa saham atau pasaran derivatif yang lain, pusat penjelasan, depositori sekuriti yang diberi kuasa oleh undang-undang tempatan atau asing yang berkaitan;
  • Orang awam secara amnya dengan menerbitkan perkara yang sama sejajar dengan peraturan Bursa;
  • Lain-lain pihak yang kami rasa patut,
 

walaupun sesiapa berkenaan mungkin berada di luar Malaysia, untuk mana-mana Tujuan-tujuan di atas atau mana-mana tujuan lain, data peribadi anda didedahkan pada masa pengumpulan atau mana-mana tujuan lain yang berkaitan terus dengan Tujuan-tujuan di atas atau jika pendedahan sedemikian diperlukan atau diberi kuasa oleh undang-undang atau perintah mahkamah. Data peribadi anda mungkin akan dipindahkan ke lokasi di luar Malaysia bagi Tujuan-tujuan di atas.

Dengan membekalkan data peribadi anda kepada kami, anda dengan ini memberikan kebenaran/persetujuan bagi pemprosesan data peribadi anda mengikut semua syarat-syarat yang ternyata di atas dan anda telah membaca, memahami dan menerima kenyataan-kenyataan dan terma-terma yang dinyatakan di sini.

Anda boleh, pada bila-bila masa menghantar permohonan anda kepada kami di alamat yang tertera di bawah sekiranya:-

  • Anda memerlukan akses kepada dan/atau berhasrat untuk membuat pembetulan kepada data peribadi anda, tertakluk kepada pematuhan yang mana permohonan tersebut tidak ditolak di bawah peruntukan Akta dan/atau undang-undang yang sedia ada;
  • Anda berhasrat untuk membuat pertanyaan tentang data peribadi anda; atau
  • Anda berhasrat untuk menarik balik kebenaran/persetujuan anda untuk membenarkan kami memproses data peribadi anda.
 

Kami berhak untuk mengenakan bayaran yang berpatutan untuk permohonan bagi akses data peribadi anda.

Mana-mana data peribadi yang disimpan/dikekal oleh kami akan dimusnahkan dan/atau dipadamkan selama-lamanya daripada rekod dan sistem kami mengikut polisi pengekalan kami sekiranya data tersebut tidak lagi diperlukan untuk Tujuan-tujuan yang tersebut di atas.

Notis Data Peribadi ini dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang konflik/ketidakselarasan dalam kedua-dua versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.